Istoria noastră – povestită de Doris Wenz

Primul Hausengel a fost îngrijitoarea poloneză a tatălui meu, acum transmitem experienţele şi cunoştinţele noastre tuturor familiilor, care au ajuns într-o situaţie asemănătoare cu a noastră şi au nevoie de ajutor.

Apoi soţul meu a descoperit într-un anunţ din ziar numărul de telefon al unei femei poloneze care trăia în Germania și îşi oferea ajutorul.

În discuţia telefonică ni s-a promis o femeie cu cunoştinţe bune de limbă germană contra unei taxe de intermediere de 1.200,00 DM. Femeia trebuia să câştige lunar 1.000,00 DM. În speranţa că am găsit sprijinul potrivit, soţul meu s-a dus la Berlin – care este aproximativ la 500 km distanţă de noi.

În căutarea unei îngrijitoare de încredere

 

Într-o parcare s-a realizat în mare grabă `predarea´ taxei de intermediere şi `preluarea´ femeii promise. După ce intermediatoarea şi-a primit banii, a şi plecat şi soţul meu a rămas singur cu femeia. Din păcate a constatat repede, că cunoştinţele de limbă germană nu erau nicidecum bune, aceasta nu înţelegea şi nu vorbea niciun cuvânt. În ziua următoare femeia a plecat înapoi în Polonia pe cheltuiala noastră

Următoarea femeie era promiţătoare iniţial, după câteva săptămâni s-a dovedit că avea o problemă cu alcoolul. În acest mod au eşuat mai multe încercări, de a primi o îngrijitoare adecvată prin numerele de telefon din ziare.

În ciuda mutelor eşecuri, ne era clar că nu vrem să îl dăm pe tatăl meu la azil. Dorinţa mea era ca să-i dăm posibilitatea să-şi petreacă ultimii ani în mediul său familial şi obişnuit, adică în cercul familiei sale. Ritualurile zilnice, ca de exemplu dusul la culcare cu ajutorul mamei mele îmi arătau ce frumos era pentru el să fie îngrijit acasă. Amândoi puteau să-şi încheie liniştiţi ziua şi să meargă la culcare. Cu multă linişte, răbdare şi cuvinte familiare puteam să-l liniştesc chiar şi noaptea pe tatăl meu înfricoşat. Abia după ce am luat legătura cu o intermediatoare poloneză din Nowogard, s-a schimbat situașia pentru noi şi am primit o îngrijitoare poloneză bună.

Fiul meu, care studia dreptul, mi-a spus clar, că era strict împotriva angajării la negru a femeii.

De aceea, el a început să caute o posibilitate pentru a o angaja legal în Germania. După ce a găsit această cale şi am înregistrat-o regulamentar pe îngrijitoarea noastră poloneză, am putut realiza o asistenţă plină de dragoste pentru îngrijirea şi sprijinul tatălui meu.

Apoi au urmat cereri ale altor familii, care aveau deasemenea nevoie de asistenţă şi erau în căutarea unei îngrijitoare potrivite. Le-am ajutat, şi aşa s-a înfiinţat firma Hausengel Betreuungsdienstleistungen GmbH.

Doris WenzDoris Wenz