<
Schliessen
Schliessen

În tot ce fac pun multă dăruire, un pic din mine

Rodica Suteu, Seica Mare

Hausengel Rodica Suteu

Munca de îngrijitoare este un mod de viață. Chiar dacă am început să profesez acestă meserie de nevoie, am constat cu trecerea anilor ca nu există altă muncă care să-mi aducă mai multă satisfacție. Este o muncă minunată care se ghidează după principiul bine faci, bine primești.

De când  lucrați îngrijitoare în Germania?

Am început să lucrez îngrijitoare în Germania acum mai bine de 13 ani. La vremea aceea nu știam germana. Nici măcar bună ziua nu știam să zic, când am plecat. M -am bazat pe experiența mea în îngrijire, pe empatia, iubirea de semeni și altruismul meu și am luat lumea la picior. În primele două săptămâni am învățat vocabularul de bază: furculiță, lingură, cană s.a.m.d. Am învățat germana la locul de muncă în toți acești ani și acum mă descurc destul de bine, chiar pot sa vorbesc cu aparținătorii pacienților la telefon în limba germană.

Ce ne puteți spune despre primul contract în Germania?

Familia este foarte importantă pentru mine și de accea a fost dificilă prima plecare în Germania. Dar satisfacțiile financiare nu au întârziat să apară și astfel că am continuat să merg pe acest drum. Am trei copii ai mei și unul înfiat și pe toți i-am ajutat să se așeze la casele lor. Am doi băieți și două fete. Fiecăruia i-am dat 10 mii € cadou, deci 40  mii în total, în acești 13 ani, plus că mi-am pus la punct și casa mea. Nepoții mei sunt cea mai mare bucurie.

Cum a fost experiența dvs în Germania?

Prima mea familie în Germania nu pot să o uit. Seniora era tare bolnavă și soțul ei era tot după mine. Seniorului îi era frică să rămână singur și mă însoțea peste tot. Dacă intram la baie, stătea la ușă și mă aștepta. După o vreme, doamna a fost dusă la spital și dusă a fost, ca nu s-a mai întors. Primul contract a fost de două săptămâni și două zile și primii bani au fost frumoși – o avere pe vremea aceea. (620€). Apoi am mers mai departe, la altă familie, după ce am rămas la hotel pentru câteva nopți, timp în care am așteptat o nouă ofertă. La următoarea familie am îngrijit doi frați. Era vorba tot de demență si paralizie și am primit mai mulți bani pentru că erau doi pacienți. Am schimbat mai multe doamne din Polonia. Mi-am făcut multe prietene poloneze și cu unele mai țin legătura și acum. La următoarea  familie am rămas 2 ani și 8 luni, până a murit doamna. În această perioadă chiar am reușit să iau un credit în Germania, aproximativ 20 mii de eur pe care l-am rambursat complet în această perioadă. Rata era destul de mare de 700 € pe lună, dar făceam bani suficienți și a fost foarte bine să mă văd cu toți banii odată. Și la alte familii am rămas până au murit pacienții. De la una dintre aceste familii am primit toată mobila cadou. Am fost foarte surprinsă de acest gest benevol. Cel mai greu a fost până am reușit să vorbesc suficientă germană pentru a mă înțelege cu doctorii caselor. Apoi a fost mult mai ușor că doar trebuia să discutăm sarcinile în detaliu, să le punem pe hârtie și astfel știam exact ce trebuie făcut. Greu a fost și când am facut predarea – primirea pe hârtie, în scris, dar m-am învățat și cu asta. Am lucrat la tot felul de familii. Nu am avut de fiecare dată cele mai bune condiții dar m –am adaptat destul de bine. La unele contracte aveam chiar frigiderul meu propriu. Fiecare casă cu obiceiurile ei. Experiența mea cu Hausengel a fost foarte bună. A durat puțin până m-am obișnuit cu sistemul de franciză și cu ofertele în așteptarea acceptului familiei. Spre exemplu acum sunt la o familie minunată, unde mă duc cu pacienta la plimbare și la biserică, de mi-e mai mare dragul!

Ce ne puteți spune despre Hausengel?

Am lucrat și cu alte doua firme, dar la Hausengel îmi place că îngrijitoarea rămâne clar cu cei mai mulți bani. Hausengel plătește un pachet de asigurări în Germania, eu am o asigurare privată de sănătate, o asigurare de răspundere civilă comercială și o asigurare obligatorie de accidente de muncă (BGW). Cine vrea, cele mai tinere, pot să-și plătească ele în România asgurările sociale și tot se aleg cu mai mulți bani.

Cu alte cuvinte, la Hausengel ni se respectă cu adevărat munca. Ni se prezintă tot felul de familii- și mai grele și mai ușoare, pe alese. Este grozav că primim foarte multe amănunte despre familiile care ni se prezintă și în acest fel, șansele ca totul să meargă bine sunt mult mai mari, că știm din capul locului la ce ne înhămăm. Prima familie pe care mi-am ales-o și m-a acceptat îmi dădea 2000€ dar era prea greu și mi-am ales apoi o familie mai ușoară, unde îmi face plăcere să mă duc. Voi continua să recomand cu toată convingerea firma Hausengel.

Sunt mereu deschisă către noi experiențe

Audronė Tamulienė, Lituania
Sunt mereu deschisă spre experiențe noi. Într-o zi însorită de septembrie, am fost dusă la primul meu contract în Germania de un șofer de taxi interesant, vorbăreț și experimentat, care locuia în Germania de mulți ani și a trecut recent de la meseria de lucrător poștal la șofer de taxi. Conversația plină de viață a risipit orice neliniște. Am fost primit de o fiică a persoanei de care aveam grijă. Am observat o doamnă în vârstă în grădină, am salutat-o și i-am întrebat numele. S-a prezentat cu numele de familie și „soția”. Am fost la o cafenea mică la prânz împreună: stăteam afară lângă râu și ochii mei admirau podul de piatră și casele vechi de lemn care au fost renovate de peste 400 de ori.

Surpriză în grădină

Marzena Schulz, Polonia
Chiar din copilărie am făcut asocieri pozitive cu Germania. Ceilalți oameni au primit pachete din vest. Am râvnit mereu la astfel de pachete și am regretat că nu am o familie în străinătate care să-mi poată trimite și mie astfel de cadouri. Ca adult, am lucrat ca chelneriță ani de zile. În munca mea am întâlnit deseori germani care erau de obicei foarte drăguți. Astfel de întâlniri nu mi-au întărit decât dragostea pentru Germania și Occident.
Am visat să lucrez ca recepționeră, dar asta necesită cunoștințe de limba germană. Am crezut că o ședere în Germania ar fi cea mai bună soluție, astfel încât să-mi pot îmbunătăți limba germană.

Hausengel îmi oferă siguranţă

Zofia Machoń, Polonia
Când am aflat şi am înţeles cum arată modele de cooperare, am decis să îmi desfăşor activitatea în calitate de liber profesionist, deoarece am considerat că acesta a fost soluţia cea mai bună pentru mine. Nu am avut nicio grijă în acest context, deoarece am știut că Hausengel se ocupă de toate aspectele în relaţiile în autorităţile. Firma preia toate formalităţile. Nu trebuie să îmi fac nicio grijă şi nu am nicio problemă cu această situaţie. Mă bucur pentru că pot colabora cu Hausengel, pentru că firma se ocupă de toate formalităţile şi îmi oferă un nivel ridicat de siguranţă în Germania.