<
Schliessen
Schliessen

Tăcerea

Laura Bihari, Ungaria

Hausengel Laura Bihari

Vara anului 2010 a fost caniculară în Ungaria, temperatura fiind uneori mai mare de 38 de grade. Dar asta nu a contat pentru mine, deoarece după două luni obositoare am primit în sfârșit o misiune de la Hausengel. Eram absolut încântată să lucrez în străinătate. Deși nu mai experimentasem o astfel de călătorie, eram nerăbdătoare să iau un microbuz spre Germania. Eram afară noaptea și nu m-am gândit să iau ceva haine mai groase cu mine, obișnuită fiind cu căldura din Ungaria. Temperatura de 22 de grade din Germania a fost surprinzătoare pentru mine. Persoana de care am avut grijă a fost foarte drăguță și prietenoasă cu mine, în ciuda „frisoanelor” mele. Am încercat să observ totul, să fiu atentă, am vrut să înțeleg totul corect: așa am vrut să-mi fac treaba cum trebe. După câteva zile am avut senzația că îmi pot duce cu bine contractul până la sfârșit. Persoana de care am avut grijă a fost o femeie foarte inteligentă, m-a ajutat foarte mult, a fost mereu infinit de răbdătoare cu mine. Bineînțeles că mai făceam greșeli de tot felul, dar eram întodeanuna deschisă și binevoitoare. M-am gândit că ar fi cel mai bine ca eu să fiu cât mai liniștită și invizibilă, deoarece nu voiam deloc să o deranjez. Bineînțeles că nu le-am fost „invizibilă”. Aproape o săptămână mai târziu mi-a spus că sunt prea tăcută. Mi-a cerut să mă comport normal, deoarece dorește să vadă și să audă că nu este singură în casă. După această conversație am devenit mai curajoasă și mi-am făcut treaba la viteză maximă. Aceasta a fost prima mea, dar nu ultima poveste „bună”.

În tot ce fac pun multă dăruire, un pic din mine

Rodica Suteu, Seica Mare
Munca de îngrijitoare este un mod de viață. Chiar dacă am început să profesez acestă meserie de nevoie, am constat cu trecerea anilor ca nu există altă muncă care să-mi aducă mai multă satisfacție. Este o muncă minunată care se ghidează după principiul bine faci, bine primești.

Sunt mereu deschisă către noi experiențe

Audronė Tamulienė, Lituania
Sunt mereu deschisă spre experiențe noi. Într-o zi însorită de septembrie, am fost dusă la primul meu contract în Germania de un șofer de taxi interesant, vorbăreț și experimentat, care locuia în Germania de mulți ani și a trecut recent de la meseria de lucrător poștal la șofer de taxi. Conversația plină de viață a risipit orice neliniște. Am fost primit de o fiică a persoanei de care aveam grijă. Am observat o doamnă în vârstă în grădină, am salutat-o și i-am întrebat numele. S-a prezentat cu numele de familie și „soția”. Am fost la o cafenea mică la prânz împreună: stăteam afară lângă râu și ochii mei admirau podul de piatră și casele vechi de lemn care au fost renovate de peste 400 de ori.

Surpriză în grădină

Marzena Schulz, Polonia
Chiar din copilărie am făcut asocieri pozitive cu Germania. Ceilalți oameni au primit pachete din vest. Am râvnit mereu la astfel de pachete și am regretat că nu am o familie în străinătate care să-mi poată trimite și mie astfel de cadouri. Ca adult, am lucrat ca chelneriță ani de zile. În munca mea am întâlnit deseori germani care erau de obicei foarte drăguți. Astfel de întâlniri nu mi-au întărit decât dragostea pentru Germania și Occident.
Am visat să lucrez ca recepționeră, dar asta necesită cunoștințe de limba germană. Am crezut că o ședere în Germania ar fi cea mai bună soluție, astfel încât să-mi pot îmbunătăți limba germană.