<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

Impozite și asigurări

În cazul desfășurării unei activități comerciale în Germania și al obținerii de venituri în asociere cu un asemenea demers, sunt necesare declarații și decontări în raport cu administrația financiară germană. Hausengel se ocupă de demersurile necesare pentru declararea și impunerea la administrația financiară a persoanelor care oferă servicii de îngrijire a persoanelor în Germania, în cadrul colaborării derulate. Persoanele care oferă servicii de îngrijire nu trebuie să-și facă griji și să se preocupe de documentele care trebuie depuse și de termenele prevăzute în acest sens. Hausengel informează cu privire la toate documentele necesare și le transmite autorității competente. Decontarea fiscală pe care o realizăm în contextul colaborării include pregătirea și depunerea declarației fiscale germane. Declarația fiscală are în vedere:

  • veniturile obținute de către persoana care oferă servicii de îngrijire a persoanei din activitatea prestată.
  • veniturile obținute în țară și străinătate (de exemplu contract de muncă, pensie, indemnizație de șomaj)
  • încasările obținute în țară și străinătate (de exemplu venituri din activitate comercială, venituri asociate proprietăților, venituri din chirii)

Impozite aplicabile în Germania

Dacă lucrați în Germania în baza unei autorizații de funcționare, sunteți obligat(ă) să realizați decontarea cu administrația financiară germană. În cadrul operațiunii de calcul al impozitelor trebuie evidențiate toate veniturile obținute în statele UE. Chiar dacă nu am obținut venituri din activitatea comercială, trebuie să menționăm acest aspect în declarația de impunere și să informăm administrația financiară cu privire la acest aspect. Nedepunerea declarației fiscale duce la consecințe neplăcute. Termenul de depunere al declarației fiscale pentru anul precedent este data de 31 iulie. Specialiștii noștri din departamentul fiscal se vor asigura că formularele și documentele necesare vor fi depuse la termen la administrația financiară. După depunerea declarației fiscale, administrația financiară emite o decizie de impunere cu privire la cuantumul impozitelor datorate.

Plafonul neimpozabil se modifică în fiecare an. Limita venitului neimpozabil variază de la an la an. Valoarea pentru anul 2022 a fost 10.374 Euro, iar pentru 2023 10.908 euro. Pentru anul 2024, valoarea a fost stabilită la 11.604 euro.. Pragul de TVA pentru micii întreprinzători este de 22.000 de euro brut, context în care sunt luate în calcul numai costurile asociate furnizorului care acordă servicii de îngrijire a persoanei.

Impozitul în țara de origine

România și Germania au încheiat o conventie pentru evitare a dublei impuneri, ratificata prin Legea nr.29 din 16 ianuarie 2002. În practică, acesta înseamnă că vor fi impozitate veniturile obținute din țara respectivă dacă valoarea totală a tuturor veniturilor depășește plafonul de scutire de la impozit. Dacă o persoană obține venituri în străinătate (inclusiv venituri din activități comerciale), acest aspect trebuie evidențiat in „declaratia unica  privind impozitul pe venit si contributiile sociale”  la decontarea în raport cu administrația financiară din România. Raporturile fiscale din România trebuie derulate de dumneavoastră pe cont propriu. Operațiunile respective se realizează independent de procedura de decontare cu administrația financiară germană. La dispoziția beneficiarilor francizei Hausengel se află specialiștii noștri disponibili în domeniul fiscal. Francizații beneficiază de consultanță personalizată în domeniul impozitării fără costuri suplimentare.

Asigurări

Toate persoanele care oferă servicii de îngrijire dispun pe parcursul perioadei de activitate desfășurate în Germania de o formă extinsă de protecție conferită prin asigurare. Pachetul de franciză include următoarele asigurări:

  • Asigurare privată de sănătate - preia cazurile urgente și tratarea afecțiunilor acute (de exemplu durerile de dinți, fracturile), fără a acoperi bolile cronice, precum și profilaxia
  • Asigurarea de răspundere civilă obligatorie pentru activitatea comercială - vă protejează în special în asociere cu prejudiciile patrimoniale, produse ca o consecință a vătămărilor cauzate persoanelor sau daunelor materiale. Asigurarea implică o franșiză de 100 €
  • Asigurarea BGW – Asociația profesională pentru serviciile din domeniul sănătății și al îngrijirii persoanelor, BGW pe scurt, reprezintă asigurarea legală de accident, competentă pentru dumneavoastră, în calitate de responsabil pentru acordarea de servicii de îngrijire. În caz de daună, BGW garantează un tratament medical optim, precum și o despăgubire adecvată și se asigură că puteți participa din nou la viața profesională și socială

Opțional, ne face plăcere să vă oferim consultanță în țara dumneavoastră de origine cu privire la asigurări. Dacă aveți întrebări cu privire la oferta suplimentară de asigurare, vă rugăm să contactați consultantul dumneavoastră personal, care vă oferă cu plăcere asistență.