<
Schliessen
Schliessen

21. September – Ziua internațională Alzheimer

21 septembrie este Ziua Mondială Alzheimer. A fost lansat în 1994 și este sărbătorit în 60 de țări. Astfel, luna septembrie a devenit o lună în care se desfășoară diverse activități în întreaga lume pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la situația persoanelor care suferă de boala Alzheimer. În Polonia, mișcarea Alzheimer este coordonată de Asociația poloneză pentru bolnavii de Alzheimer.

Potrivit Asociației poloneze pentru sprijinirea persoanelor cu Alzheimer, aproximativ 300 000 de persoane din Polonia suferă de această boală. Deși cauza bolii este încă necunoscută și nu există un tratament, există diverse forme de sprijin pentru persoanele afectate și pentru cei care le îngrijesc.

Boala Alzheimer provoacă pierderea sau afectarea așa-numitelor funcții cerebrale superioare, cum ar fi memoria, orientarea spațială și temporală, limbajul, raționamentul, judecata și calculul. Aceasta duce la o pierdere ireversibilă a celulelor nervoase din creier. Aceasta se poate dezvolta asimptomatic timp de până la 10 ani înainte de apariția simptomelor care să permită un diagnostic.

Boala Alzheimer se împarte în trei faze. Prima fază (ușoară) durează între doi și patru ani. Persoana afectată are probleme de memorie, de orientare în locuri noi și de învățare a ceva nou. Cea de-a doua fază durează între 2 și 12 ani. Problemele de memorie apar din ce în ce mai des, pacientul uită numele copiilor, devine distant și începe să aibă probleme cu timpul și orientarea spațială. Cea de-a treia fază durează între un an și trei ani și este cea mai dificilă pentru familie. Contactul cu persoana bolnavă se reduce drastic la un singur cuvânt, dificultățile în controlul activităților fiziologice cresc, iar pacientul nu-și recunoaște rudele. De obicei, o astfel de persoană are nevoie de îngrijire 24 de ore din 24.

Ca în cazul oricărei boli, diagnosticarea timpurie este foarte importantă. Acesta vă va permite să luați măsurile, comportamentele și acțiunile potrivite pentru a vă face viața mai ușoară pentru dumneavoastră și pentru cei dragi.

Academia Hausengel oferă francizaților săi cursuri gratuite privind îngrijirea persoanelor în vârstă și bolnave în mediul familial. Printre altele, veți găsi un capitol despre boala Alzheimer, cu informații despre simptomele bolii, modul în care aceasta evoluează și ce trebuie să faceți și să evitați atunci când intrați în contact cu o persoană bolnavă.

Mai jos sunt câteva sfaturi utile pentru îngrijirea unei persoane dragi cu boala Alzheimer. Cu toate acestea, pentru o înțelegere mai cuprinzătoare a bolii și a altor afecțiuni, vă recomandăm să participați la un curs la Academia Hausengel:

  • Asigurați-vă că duceți un stil de viață sănătos: Alimentația sănătoasă, exercițiile fizice și plimbările în aer liber pot încetini evoluția bolii.
  • Încurajați oamenii să comunice - comunicarea constantă cu prietenii sau rudele este, de asemenea, un factor dovedit în încetinirea progresiei bolii. Comunicați calm și încet.
  • Vorbiți despre trecut. Pentru a păstra legătura, vorbiți despre muzică, oameni sau evenimente din tinerețe. Persoanele cu demență uită adesea ceea ce s-a întâmplat în trecutul recent, dar detaliile sunt uitate cel mai târziu când sunt tineri.
  • Simplificați-vă întrebările și limbajul. De exemplu, nu puneți întrebări deschise sau întrebări cu mai multe răspunsuri posibile atunci când întrebați ceva. Este mai bine să întrebi: "Vrei apă sau lapte?". (și este chiar mai bine să spui mai târziu "Să bem apă"). Atunci când dați instrucțiuni despre cum să faceți ceva, dați-le încet, pe rând, pentru fiecare acțiune simplă.
  • Rămâneți calm și răbdător, nu vă certați.
  • Evitați prea multă stimulare. O persoană cu demență poate obosi cu ușurință în fața multor stimuli și poate deveni iritabilă în consecință. Evitați multe activități simultane (de exemplu, vorbitul, gătitul, radioul și alte zgomote din afara ferestrei), încurajați activitățile de calmare - grădinărit, bricolaj, puzzle-uri etc. Privitul la televizor poate fi foarte frustrant.
  • Asigurați un mediu sigur în casă. Asigurați-vă că locuința este iluminată corespunzător, astfel încât persoana cu handicap să se poată deplasa în încăpere.
  • Concentrează-te pe ceea ce mai poate face persoana, nu pe ceea ce nu mai poate face.
  • Arătați respect. Aceasta este o boală care poate afecta pe oricine. Boala nu face ca acea persoană să fie mai puțin valoroasă.
  • Fiți atenți la sănătatea dvs. mentală și fizică. Să privești o persoană dragă suferind, să accepți schimbările acesteia, să o îngrijești și să gestionezi provocările zilnice este o sarcină extrem de dificilă, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Nu uitați să aveți grijă de dumneavoastră. Acest lucru este foarte important!