<
Schliessen
Schliessen

Ce nivel de cunoaștere a limbii germane este necesar pentru îngrijitori?

Îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă din Germania a devenit în ultimul timp un loc de muncă popular și profitabil pentru persoanele care doresc să lucreze în străinătate. Pentru aceeași muncă ca în România, ei pot câștiga în euro, ceea ce înseamnă un salariu de câteva ori mai mare decât în România. Este o meserie dificilă, care necesită multă empatie, răbdare și înțelegere, dar și o bună condiție fizică și psihică. Îngrijitorii de bătrâni ajută persoanele în vârstă, dependente și adesea bolnave să se descurce în viața de zi cu zi. În funcție de nevoile de îngrijire ale persoanei îngrijite, sarcinile îngrijitorului variază.

Una dintre condițiile necesare pentru a lucra ca îngrijitor este cunoașterea limbii germane.

De ce este important să cunoști limba germană atunci când lucrezi în domeniul îngrijirii vârstnicilor?

Fiecare ședere în străinătate și fiecare contract de îngrijire ridică întrebări: Voi putea să mă descurc acolo? Voi putea să comunic? Nu mă va înșela nimeni? Cunoașterea unei limbi străine ne reduce stresul, ne dă mai multă încredere, un sentiment mai mare de siguranță, independență și autonomie. Aceasta le permite îngrijitorilor să comunice liber cu beneficiarii de îngrijire și cu familiile acestora, ceea ce consolidează încrederea și relațiile dintre părțile implicate. În cele din urmă, îngrijitorii poartă o mare responsabilitate pentru viața, sănătatea și siguranța beneficiarilor lor. Cu o bună cunoaștere a limbii germane, aceștia sunt capabili să rezolve singuri tot felul de probleme, să ceară ajutor sau să asiste clientul atunci când este necesar. În multe cazuri, îngrijitorii folosesc îngrijirile medicale din Germania în propriul caz. Prin urmare, merită să aveți deja anumite abilități pentru a putea face față și acestor situații.  Persoanele cu cunoștințe de comunicare în limba germană au adesea șanse mai mari de a obține locuri de muncă profitabile și mai bine plătite.  Akademia Hausengel  își promovează gratuit, de ani de zile propriile programe educaționale și își încurajează francizații să își dezvolte și să își extindă competențele și abilitățile profesionale. Știm că un îngrijitor bine calificat nu înseamnă doar o îngrijire de calitate, ci și condiții și oportunități mai bune pentru îngrijitori. Fiecare parte beneficiază de acest lucru.

Germană - evaluare lingvistică

Indiferent de sarcinile pe care le are, asistentul medical trebuie să poată comunica în limba germană. De preferință, cel puțin nivelul B1.

Cea mai comună clasificare a competențelor lingvistice este Cadrul european comun de referință pentru limbi străine, care face distincția între următoarele niveluri:

A1- Utilizarea limbii elementare

 • Poate să înțeleagă și să utilizeze expresii familiare de zi cu zi și fraze foarte simple care vizează satisfacerea unor nevoi de tip concret.
 • Poate să se prezinte pe sine și pe ceilalți și să pună întrebări despre detalii personale, cum ar fi locul în care locuiește, persoanele pe care le cunoaște și lucrurile pe care le are, și poate răspunde la astfel de întrebări.
 • Poate comunica într-un mod simplu dacă cealaltă persoană vorbește încet și clar și este pregătită să ajute.

A2 - Utilizarea limbii la nivel elementar

 • Poate înțelege propoziții și expresii frecvente din domenii relevante  (de exemplu, informații personale și de familie, cumpărături, locul de muncă, mediul înconjurător).
 • Poate comunica în situații simple, de rutină, care implică un schimb simplu și direct de informații despre chestiuni familiare și de rutină.
 • Poate descrie în termeni simpli propriul trecut și propria educație, mediul apropiat și lucruri legate de nevoile imediate.

B1 - Utilizarea independentă a limbii

 • Înțelege punctele principale ale unor informații clare și standardizate despre subiecte familiare întâlnite în mod obișnuit la locul de muncă, la școală, în timpul liber etc.
 • Se poate descurca în majoritatea situațiilor uzuale. Poate produce texte simple și coerente pe teme familiare și în domenii de interes personal.
 • Poate descrie experiențe și evenimente, vise, speranțe și ambiții și poate da motive sau explicații scurte pentru planuri și opinii.

B2 - Utilizarea independentă a limbii

 • Poate înțelege ideile principale ale unor texte complexe, atât pe teme concrete, cât și abstracte, inclusiv discuții tehnice din domeniul său de specializare.
 • Poate interacționa cu un grad de fluență și spontaneitate care face posibilă o conversație normală cu vorbitori nativi, fără ca vreuna dintre părți să se simtă obosită.
 • Se poate exprima clar și detaliat pe o gamă largă de subiecte, explicând un punct de vedere asupra unei probleme de actualitate și prezentând avantajele și dezavantajele diferitelor opțiuni.

C1 - Utilizarea competentă a limbii

 • Poate să înțeleagă o gamă largă de texte mai lungi și mai solicitante, inclusiv sensul implicit.
 • Se poate exprima fluent și spontan fără a fi nevoit să caute cuvinte clar identificabile. Poate utiliza limba în mod eficient și flexibil în viața socială și profesională sau în cadrul formării și studiilor.
 • Se poate exprima clar, structurat și detaliat pe subiecte complexe, utilizând în mod adecvat diverse mijloace de corelare a textelor.

C2 - Utilizarea competentă a limbii

 • Poate înțelege cu ușurință aproape tot ceea ce citește sau aude.
 • Poate rezuma informații dintr-o varietate de surse scrise și orale, oferind motive și explicații într-o prezentare coerentă.
 •  Se poate exprima spontan, foarte fluent și precis și poate, de asemenea, să clarifice cele mai fine nuanțe de sens în situații mai complexe.

Cum se învață limba germană?

 • Cele mai importante lucruri în învățarea unei limbi străine sunt motivația și regularitatea.
 • Agențiile le oferă îngrijitorilor posibilitatea de a-și îmbunătăți gratuit competențele lingvistice - merită să profitați de această ofertă! Hausengel oferă rambursarea costurilor unui curs de germană până la o anumită sumă și lecții gratuite într-un grup de limbi străine pe Facebook Hausengel: Germană practică pentru îngrijitori vârstnici.
 • Pe internet puteți găsi numeroase materiale gratuite pentru învățarea limbii germane.
 • Aplicațiile de limbă germană pentru telefoanele mobile fac posibilă învățarea oriunde și oricând.
 • Cursurile de limbi străine online sau la fața locului sunt o opțiune bună pentru persoanele care au nevoie de sprijinul și sfaturile unui profesor.