Atenție la firmele care trimit îngrijitori din Ucraina în Germania!
Refugiații din Ucraina care și-au legalizat șederea în Polonia pe baza unei legi speciale în legătură cu războiul din Ucraina nu pot fi trimiși de o companie poloneză să lucreze în Germania. În astfel de cazuri, aceștia au nevoie de o viză Vander-Elst pentru a intra în Germania. În cazul în care părăsesc Polonia pentru mai mult de o lună, refugiații își pierd atât reședința legală în Polonia, cât și toate beneficiile. Aceștia sunt pasibili de urmărire penală în cazul în care primesc beneficii din partea Poloniei în ciuda plecării lor și trebuie să restituie orice beneficii pe care le-au primit în mod necuvenit.
Multe companii încearcă să exploateze situația și oferă refugiaților ucraineni locuri de muncă pe baza unui contract de servicii polonez sau slovac/român/român/ungar în cadrul unei detașări în Germania. Este foarte important să fim conștienți de consecințele unei astfel de abordări. Necunoașterea reglementărilor este dăunătoare. Chiar dacă obțineți un formular A1, acest lucru nu înseamnă că aveți dreptul de a lucra legal în Germania. Prin urmare, trebuie să vă gândiți foarte bine dacă merită să acceptați un loc de muncă în cadrul sistemului de detașare și să pierdeți drepturile și beneficiile dobândite, precum și dreptul de ședere legală în Polonia. Situația este similară în România.
Pe scurt, în conformitate cu decizia Consiliului Europei al Uniunii Europene, nu există nicio altă modalitate legală de a lucra în Germania ca lucrător detașat decât obținerea unei vize Vander-Elst.
Activitatea independentă cu PFA ca formă legală de muncă în domeniul îngrijirii și al asistenței medicale
Cu toate acestea, piața germană a muncii rămâne receptivă și deschisă. Evenimentele recente au obligat legiuitorii germani să creeze soluții practice care să le permită ucrainenilor să își legalizeze șederea în Germania sau să se angajeze. Având în vedere că, din punct de vedere juridic, nu este posibil să lucrezi în Germania în baza unei detașări din altă țară, ce alternative au cetățenii ucraineni?
Cel mai simplu mod de a lucra legal în Germania este de a-și stabili reședința în Germania. Cererile pentru obținerea unui permis de ședere în Germania pentru cetățenii ucraineni care au sosit în Germania după 24 februarie 2022 vor avea prioritate și vor fi procesate. Acest permis de ședere vă dă dreptul de a desfășura o activitate profesională remunerată în Germania. O astfel de cerere trebuie să fie depusă la biroul pentru refugiați responsabil pentru locul de reședință. Este necesară o prezentare personală la birou, chiar dacă cererea este depusă online. În mod normal, această procedură poate dura câteva săptămâni, dar, în circumstanțe excepționale, cererile cetățenilor ucraineni pot fi procesate mai rapid și sunt, de asemenea, gratuite.
Șansele de integrare cu succes pe piața muncii din Germania se bazează în primul rând pe cunoașterea limbii germane, precum și pe calificările și experiența profesională. Cei care pot comunica în limba germană și sunt dispuși să locuiască cu clientul pe durata misiunii au o gamă largă de oferte de îngrijire la domiciliu.
Germania speră că mulți refugiați vor rămâne mai mult timp. Acestea se confruntă deja cu un deficit de personal de îngrijire pentru o populație în curs de îmbătrânire.
"Dacă lucrătorii din Ucraina decid să rămână mai mult timp în Germania și să caute un loc de muncă în domeniul îngrijirii la domiciliu sau să își continue formarea, suntem, bineînțeles, pregătiți să îi ajutăm cât mai curând posibil", explică Simon Wenz, directorul general al Hausengel Holding AG, "Nevoia de lucrători în domeniul îngrijirii în Germania este încă foarte mare."