<
Schliessen
Schliessen

Când lumina razelor directe ale soarelui lipsește

Slăbirea sistemului imunitar în timpul iernii nu se datorează doar lipsei de legume sau fructe proaspete de sezon. Se obișnuiește să se creadă că vremea rece este cel mai mare risc pentru sănătatea noastră, dar lipsa luminii directe, naturale, solare, poate duce, de asemenea, la o stare de sănătate precară. Cât de importantă este lumina razelor soarelui pentru organismul uman și cum putem compensa lipsa acesteia în timpul iernii?

Razele soarelui nu sunt importante doar pentru un bronz frumos al pielii, ci soarele este strâns legat de sănătatea noastră fizică și mentală. Unul dintre cele mai importante aspecte ale luminii solare este faptul că este o sursă importantă de vitamina D. În majoritatea cazurilor, aproximativ 90%, corpul uman produce vitamina D în lumina directă a soarelui și doar în proporție de 10% o absoarbe prin intermediul alimentelor. Vitamina D influențează memoria, întărește sistemul imunitar, ajută în cazul bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul sau eczema. Când vine vorba de razele directe ale soarelui, pentru o doză zilnică de vitamina D în sezonul cald, ar trebui să petreceți zece până la cincisprezece minute la soare, expunându-vă un sfert din corp, fără să vă ungeți cu creme de protecție. Cu toate acestea, este important de știut că o expunere prelungită la soare fără protecție este de asemenea dăunătoare. Între timp, principala sursă de vitamina D în sezonul rece,  toamna și iarna ar trebui să fie o alimentație destul de echilibrată și sănătoasă.

Așadar, lipsa razelor directe ale soarelui, ne afectează cu siguranță sănătatea, mai ales iarna. Toamna, când se întunecă devreme și soarele este acoperit cu nori gri și densi în timpul zilei, face viața dificilă pentru una din cinci persoane din România, respectiv cauzează somnolență constantă, lipsă de energie și apetit crescut, în principal, de carbohidrați, cum ar fi dulciurile. În timpul perioadelor întunecate ale anului, pot apărea și tulburări de somn:  dormitul pe perioade lungi de timp sau lipsa de odihnă, plus starea de spirit proastă, capacitatea redusă de muncă, iritabilitate, sentimente de vinovăție și chiar probleme de stimă de sine.

Ritmul actual de viață creează condițiile pentru ca în fiecare zi să petrecem din ce în ce mai puțin timp în aer liber și mult timp în interior: acasă, la serviciu, călătorind cu mașina, făcând exerciții la sala de sport. De multe ori nu ne gândim la consecințe. Lumina naturală a zilei influențează productivitatea, bunăstarea, calitatea odihnei și buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, cercetările arată că unul din șase europeni trăiește în case care sunt în mod constant prea întunecate. Mai ales în sezonul rece, consecințele negative ale lipsei razelor de soare  devin evidente.

Prin urmare, cel mai bun sfat pentru cel mai simplu tip de îngrijire corporală este să vă faceți timp pentru voi înșivă în aer liber. De asemenea, merită să acordați atenție culorilor deschise ale pereților și ale perdelelor, să curățați ferestrele în mod regulat și să evitați copacii care întunecă ferestrele.

Pentru îngrijitorii noștri, ne dorim, de asemenea, mai multă lumină în viața lor! O plimbare în aer liber în timpul pauzei face minuni!