<
Schliessen
Schliessen

Îngrijirea persoanelor în vârstă pe timp de caniculă

Lucrul ca îngrijitor de persoane vârstnice este o muncă solicitantă și dificilă. Profesia aduce cu ea o mare responsabilitate pentru viețile oamenilor. Îngrijitorii sunt primii care sunt în măsură să observe simptomele îngrijorătoare care afectează bunăstarea rezidenților lor.

Unul dintre lucrurile la care trebuie să fiți atenți atunci când aveți grijă de persoanele în vârstă este deshidratarea, care este o afecțiune frecventă la persoanele în vârstă. Pe măsură ce funcțiile noastre corporale se schimbă de-a lungul anilor, sensibilitatea centrului setei la lipsa de apă din organism scade. Acest lucru înseamnă că nevoia de a bea și senzația de sete scad sau chiar dispar în timp. Motivul este că impulsurile pe care circulația sângelui le trimite la creier nu sunt procesate suficient de repede de către centrul de sete. Cu toate acestea, dispariția senzației de sete nu înseamnă că nevoia de apă în sine scade. Studiile arată că majoritatea persoanelor în vârstă beau doar jumătate de litru de apă pe zi, ceea ce reprezintă o treime din necesarul mediu. Acest lucru este foarte periculos, deoarece deshidratarea se produce foarte repede la persoanele în vârstă, mai ales dacă acestea iau medicamente care pot accelera acest fenomen.

Cum vă puteți da seama că organismul dumneavoastră este deshidratat?

În cazul deshidratării severe, simptomele de bază sunt ușor de recunoscut.

Acestea sunt:

  • Buze uscate și crăpate,
  • febră, respirație accelerată, ritm cardiac accelerat..,
  • ochi înfundați, vedere încețoșată, amețeli și greață.
  • Constipație, crampe, dureri musculare și dureri de cap.

Efectele deshidratării permanente

La persoanele în vârstă, o lipsă permanentă de apă în organism poate duce la

  • Perturbarea funcției renale - acest lucru crește probabilitatea apariției bolilor tractului urinar sau a cancerului de vezică urinară,
  • Deshidratarea determină, de asemenea, îngroșarea sângelui, ceea ce, la rândul său, crește riscul de formare de cheaguri de sânge și de embolii pulmonare foarte periculoase - crește, de asemenea, posibilitatea apariției bolilor coronariene,
  • crește posibilitatea apariției bolilor coronariene, poate apărea pierderea cunoștinței sau leșinul,
  • există dificultăți de mișcare și, mai ales, acidifierea organelor care își pierd treptat eficiența și nu mai funcționează.

Ca urmare - în cazuri extreme - poate surveni chiar și decesul.

Cum poate fi evitată deshidratarea?

Pentru persoanele în vârstă, este suficient să bea cel puțin 5 pahare de apă pe zi! Puteți adăuga lămâie sau mentă, în funcție de preferințe, pentru a varia puțin gustul.

Hidratarea corectă a organismului are o influență pozitivă asupra stării de spirit, a stării generale de sănătate și a efectelor reabilitării, precum și asupra întârzierii procesului de îmbătrânire. APA elimină subprodusele metabolismului, amortizează articulațiile, protejează țesuturile și organele. Este important de reținut că consumul de cafea sau ceai nu compensează pierderile, deoarece aceste băuturi nu au proprietăți hidratante.