<
Schliessen
Schliessen

Spectaculoasa zi de Sânziene

Ziua Internațională a Iei, sărbătoarea portului românesc a devenit eveniment Mondial, celebrat pe 6 continente, în peste 50 de țări, fiind inițiată de comunitatea La blouse roumaine pe 7 ianuarie 2013. IA, Reper identitar al costumului popular românesc se sărbătorește pe 24 Junie, odată cu Sânzienele și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 21 iunie 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”.

Ziua Internațională a Iei

De-a lungul vremii, ia a reprezentat sursă de inspirație pentru artiștii din toate branșele. Astfel, pictorul francez Henri Matisse a realizat o imortalizare a iei românești -,,La blouse roumaine‘‘ în 1940-creația fiind expusă la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris.

Ia tradițională românească a inspirat creațiile vestimentare ale unor designeri celebri. De exemplu, Yves Saint Laurent a creat, în 1981, o întreagă colecție intitulată ,,La blouse roumaine‘‘. Exemplu său a fost urmat și de Jean Paul Gaultier și de Kenzo. Designerul Tom Ford a reinterpretat ia din zona Sibiului, cu broderii negre. Bluza tradițională a fost purtată de cântăreața Adele, în martie 2012, în numărul american al revistei Vogue.